Tourtje Ballon de Vogezen

20 jul

Zaterdag shoppingdag. En dat hebben we geweten. Eerst naar Ikea, in Metz bijna 200 km enkele reis knarren, nou ja de afstanden zijn gewoon ff iets anders. En dan naar Brico Depot 150 km oostwaarts in Colmar. Dus een rondje van 500km

Over winkelen

Opvallend is dat de dichtheid van bevolking en winkels een andere verhouding heeft dan in nederland. Minder individuele winkels, eigenlijk zie je hier alleen nog maar ketens: brico, bigmat, eco, ikea, carrefour, hypermarche, etc etc. Keuze zat, maar om iets kompleet te krijgen is een crime. Die 4 bedden halen, de keus was niet zo moeilijk en we waren dan ook redelijk rap klaar. Lunchen bij Ikea Metz: NIET DOEN. Eten was lauw, smaakte eigenlijk totaal niet en de Family kaart gold uiteraard niet op vrijdag en zaterdag, nou ja was te verwachten dat ze je via een omweg weer willen afzetten. In frankrijk is iets alleen gratis als het er echt expliciet bijstaat, dat moet je goed in je oren knopen. En lees dan de kleine lettertjes nog een keer. Al het andere gedoe: illimite (onbeperkt) 20% gratis, 6e fles gratis etc etc is alleen maar versiering om uiteraard je eerst die ogenschijnlijk te dure 5 flessen te kopen, maar ja in een doos zitten natuurlijk wel 6 flessen. Wel fijn is dat ze dan alvast hebben uitgerekend wat een fles, een kilo vlees of een liter vloeistof kost. Hoef je niet met je rekenmasjientje op je telefoon staan te pielen om dat terug te rekenen om te zien wat goedkoper is. Best wel geraffineerd, hoe men die verleiding opbouwt, en wij zijn er natuurlijk ook al enkele malen ingetuind, nu wel wat wijzer.

Maar goed, Ikea, die 4 bedden pasten dus met gemak in het autootje. Dan naar de Brico Depot om de WC potten (WC suspendu) zwevende WC’s op te halen, in Epinal zijn er dus alleen de reservoirs en niet de bijbehorende potten. Eerst ff gebeld en ja ze waren in Colmar op vorraad! Wij erheen. En ik zei de gek er niet bij nadenkend dat we nu in Metz stonden waar ook een brico was en een stukje verderop in Nancy ook. Geheel gefixeerd op de idee om in Colmar te gaan inslaan en dat Nancy of Metz buiten zicht bleef. Dat koste ons dus een extra 250 kilometertjes. STOM STOM STOM.


Alhoewel. Die tocht voerde ons langs een onwaarschijnlijk mooie route, dwars over de Vogezen heen. Haarspeldbochten, stijgingen van 10% en wijdse vergezichten, op 1000 mtr hoogte. Natuurlijk de onvermijdelijke slakken die maar niet vooruit te branden waren. Ook al ligt die VW Caddy niet echt goed op de weg, hij overstuurd nogal, toch trekt ie met de lading zonder een hapering door de haarspeldbochten, dus die tractie is wel ok.

Bij de brico bleken de WC-suspendues ook nog een tientje goedkoper te zijn dan in Epinal, dus die extra brandstof hebben we daarmee gecompenseerd. Maar nu, hoe kregen we drie potten en reservoirs erin, samen met die vier bedden, en de onvermijdelijke prularia die je bij ikea altijd oppikt? Fannie had er totaal geen vertrouwen in, bleek achteraf. En ze had al iets van moeten we een pot in depot geven om het later op te halen? Maar na een paar keer herpakken kon er nog best het een en ander bij zelfs.

Dus wij op naar Cora, een soort mega super. Cora is ook zo’n winkel keten. Die verkoopt van onkruidverdelger tot aan overheerlijke fromage frais ( een soort verse kaas maar dan nogal smeuiig), daar gooi je wat vers fruit bij, suiker en je maaltje is weer gemaakt. Licht verteerbaar ook nog. Deze cora is net een shoppingmall zoals je die in de US tegenkomt, mega groot dus. Fannie vind trouwens sowieso dat la douce france veel overeenkomsten heeft met de US wat inrichting en dergelijke betreft. Plaats in geen probleem, de landschappen zijn ook wijds en er is nog een betrekeklijk kleine bevolkingsdruk.

OK vandaag extra schapen oppikken, een beetje tuinieren en dan gaan we morgen eens een extra slag voor de verbouwing maken met de nieuwe potten en materialen die nu eindelijk aangekomen zijn. Morgen in de ochtend moeten ook de 42 meter tegels komen, het zal me benieuwen.


Vreemd hoe een beetje aankleding al een verschil maakt in een net geverfde kamer. Plaats een net in de lak gezette tafel in de lobby en het lijkt al heel wat!

Plaats een reactie